Droom of werkelijkheid?

24 dec 2020
Na bijna een jaar met coronamaatregelen, covid19 besmettingen, 1,5 meter samenleving, demonstrerende mensen, bedrijven die failliet gaan, verpleeghuizen die het hoofd niet meer boven water kunnen houden, is het morgen kerstmis. Oh wat kijk ik er naar uit. Eindelijk twee dagen die echt gevierd mogen worden met vrienden en familie.

Overal zie ik lampjes en mooie kerstversieringen. De hele week al mensen die met hele volle karren de supermarkt uitkomen.
Collega’s met foute kersttruien en kerstmuziek op de radio. Na een jaar zonder sociale activiteiten mag het weer. Iedereen is uitgelaten en vrolijk. De angst voor Covid19 is weg.

Ik rij de straat in, parkeer de auto en haal de tas met boodschappen uit de achterklep. En ineens slaat de teleurstelling toe. Ik ben vergeten een kerstboom te kopen. Eindelijk weer iets wat we mogen vieren en ik vergeet de kerstboom. Wat voel ik me teleurgesteld.
Thuis vragen ze: Waar is de boom? De doos met versieringen staan naast de bank. Ik kan wel huilen.

En dan word ik wakker.
Het is vandaag 5 mei. We vieren 75 jaar bevrijding. Dat vieren we thuis vanwege de Corona maatregelen. Wat het virus doet heb ik de afgelopen weken met eigen ogen gezien. Terwijl we probeerden het buiten ons verpleeghuis te houden bleek het al aanwezig te zijn. De incubatietijd was lang dus mensen waren al besmet en hadden anderen al besmet nog voor we wisten dat het binnen was.

Beschermende middelen hadden we nog nauwelijks. Mondmaskers moesten we zuinig mee zijn. Jassen, schorten die waren er wel maar moesten we hergebruiken omdat we anders niks meer hadden. En zo kon het virus, Covid19 zijn eigen weg bepalen. Het pakte ook mijn collega’s maar testen van de zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis mocht nog niet. Geen koorts? Dan gewoon werken. Meneer Covid19 kon zijn eigen weg bepalen.

Uiteindelijk werd de verdeelsleutel voor de beschermende middelen veranderd. Het ging niet alleen meer naar de ziekenhuizen maar daarheen waar het nodig was. Blij met dit besluit maar het was natuurlijk wel te laat.
We hebben onszelf en onze ouderen niet kunnen beschermen in de eerste tijd.

Gisteren was er op de afdeling niemand meer in isolatie. Wat waren we blij. Deuren konden open en met plezier werd er schoongemaakt.
We hopen met zijn allen dat het niet nog een keer gebeurd. Dat we Covid19 de deur hebben kunnen wijzen. Hoe fijn zou dat zijn!

Vandaag vieren we vrijheid maar wel met het verdriet wat we de afgelopen weken hebben gevoeld. Het lijkt wel alsof het allemaal nog meer bij me binnen komt dit jaar. Het zal tijd nodig hebben om dit alles een plekje te geven.
We praten, huilen en lachen met elkaar.
Het heeft ook iets positiefs, het team is naar elkaar toe gegroeid. Ik zie een basis om mee verder te gaan.

Het is 22.00 uur. Tijd om te gaan slapen.

24 december 2020, een dag voor kerst. Nederland is weer open, we gaan uit eten met vrienden en familie. We knuffelen elkaar, het mag meer.
Ik ben verdorie vergeten een kerstboom te kopen maar wat maakt het uit. We mogen weer bij elkaar zijn zonder angst, zonder ziek te worden van elkaar. Ik voel alleen maar liefde en geluk.

Ik word wakker met een glimlach, het is 6 mei 2020. Ik heb gedroomd. Op de klok zie ik dat het 6 uur is, tijd om op te staan.
Het is nog lang geen kerst maar hoe zal het dan zijn? Zullen we dan weer bij elkaar mogen zijn? Mogen we elkaar weer vasthouden zonder bang te zijn voor dat klote virus?

Ik hoop het zo! Dat dit geen droom maar werkelijkheid zal zijn. ❤️

4 thoughts on “Droom of werkelijkheid?

  1. Ik hoop dat je droom werkelijkheid is, maar eerlijk gezegd ben ik bang dat we er in december nog niet vanaf zijn. Sterkte met je werk in de zorg, ik heb (had ik al hoor) echt respect voor jullie werk en inzet.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s