Een grote glimlach

Dagdienst, het is druk in het verpleeghuis waar ik als daghoofd werk. Ik loop snel een rondje over de afdelingen om te kijken waar mijn hulp het hardste nodig is. Moeilijke keuze maar ja ik kan me niet in vieren delen. Ik neem een besluit en loop een kamer op met twee heren.

Eerst help ik meneer op het eerste bed met wassen en aankleden. Zodra hij richting het ontbijt is open ik het gordijn naar het tweede bed. Goedemorgen meneer, heeft u lekker geslapen? Het antwoord is volmondig ja maar daarna begint hij te huilen. Hij vertelt dat hij hier niet wil zijn maar dat er gezegd is dat hij niet meer in zijn eigen huis kan wonen.

Ik begrijp dat hij zo verdrietig is want ziek zijn en dan ook nog eens volledig afhankelijk zijn van telkens weer een andere verzorgende is natuurlijk ook niet wat je voor ogen hebt in het leven. Ik pak even zijn hand en vraag of ik hem mag helpen aankleden en beloof hem te proberen zijn dag ietsje leuker te maken. Ietwat argwanend stemt hij toe.

Even later zit hij aangekleed in zijn rolstoel. Ik pak scheerzeep en een mesje en haal de minstens 4 dagen baard eraf. Ik vraag hem te voelen of ik alles heb gehad en op zijn aanwijzingen zorg ik ervoor dat hij er weer goed verzorgd uitziet. Er komt steeds meer een glimlach op zijn gezicht.

Dan als alles klaar is geef ik hem een hand en wens ik hem een fijne dag. Hierop zegt hij: “Een hand? Ik wil er twee zoenen bij!” Hij kijkt er ondeugend bij. Ik pak hem bij beide schouders vast en geef op zowel zijn linker als zijn rechter wang een zoen. Dat had hij zichtbaar niet verwacht en hij straalde van zijn ene naar zijn andere oor.

Vijf minuten later zie ik hem aan de ontbijttafel zitten. Hij zwaait en zegt: “Dag mooie dame.” Ik zwaai lachend terug.

Twee uur later kom ik hem weer tegen. Hij weet al niet meer wie ik ben maar de lach op zijn gezicht is nog steeds aanwezig. Ik had hem beloofd zijn dag wat leuker te maken. Het is gelukt.

2 thoughts on “Een grote glimlach

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s