Nachtkus 

Ankie woont net een paar weken bij ons op de afdeling. Vanwege dementie was zelfstandig wonen niet meer mogelijk. Ze voelt zich vaak wat verloren want al gaan veel handelingen niet meer, bij vlagen is ze heel helder en herkent ze iedereen om haar heen. 

Ankie weet dat ze niet meer thuis kan wonen en daarom bij ons is maar leuk vindt ze dat uiteraard niet. Humor kan ze waarderen dus maak ik haar met flauwe grapjes altijd aan het lachen. Ik dans met haar in de rolstoel door de kamer, doe haar haar door de war en vertel over blunders die ik heb gemaakt. Ze schatert het dan uit. 

Je bent lief, zegt ze dan. Ik antwoord altijd met: “Dat weet ik, ik ben altijd lief” Wat haar dan direct weer een lach van oor tot oor bezorgd. En af en toe droog ik haar tranen en sla ik even mijn arm om haar schouder als afleiding niet helpt. 

Vanavond bracht ik Ankie naar kamer en hielp ik haar naar bed. Ze vertelde dat haar vriendinnen langs waren geweest en dat ze het zo erg vindt niet meer zelf naar hen toe te kunnen gaan. Maar ze was wel heel dankbaar dat ze zo vaak bij haar langs komen. Ik kom hier nooit meer weg he?, vraagt ze. Nee lieverd, je woont nu bij ons en we zorgen zo goed mogelijk voor je. Dat weet ik wel hoor, is haar antwoord. 

Ik dek haar toe en veeg haar haar uit haar gezicht. Lig je lekker Ankie? Ja zo lekker lig ik bijna nooit. Wil je nog een nachtkus? Oh ja heel graag, zegt ze blij. Ik kus haar op haar wang en ik krijg een grote klapzoen op mijn wang terug. 

Wat ben je toch lief, zegt ze. Ik heb altijd al op iemand zoals jij gewacht, fijn dat ik je ontmoet heb. 

Welterusten lieve Ankie en met een brok in mijn keel loop ik haar kamer uit. 

One thought on “Nachtkus 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s