Weet u waar mijn auto staat?

Nachtdienst, ik ben benieuwd wat deze nacht weer gaat brengen. Samen met mijn collega maak ik eerst een kop koffie voor we de eerste ronde gaan lopen om te kijken of alle bewoners in bed liggen en of alles veilig is voor de nacht. Op de camerabeelden zie ik een bewoner op de gang lopen op de eerste etage. Mijn koffie laat ik staan en loop naar beneden. Daar loopt Jannie. 
Voorzichtig schuifelt ze door de gang. Haar gestreepte pyamabroek wat afgezakt, pyamajasje achterstevoren. Mevrouw, roept ze, weet u waar mijn auto staat? Ik moet naar huis. Ik antwoord dat ik dat niet weet maar dat ze hier mag blijven slapen vannacht. Ze luistert al niet meer en loopt verder door de gang. Mama waar ben?, roept ze. 
Ik ga naast haar lopen en pak voorzichtig haar hand. Ze kijkt me aan, glimlacht en houdt mijn hand stevig vast. Kom maar met mij mee Jannie. Weet jij dan waar mama is?, vraagt ze. Ik glimlach naar haar en zeg dat het tijd is om te gaan slapen. Ze loopt met me mee naar haar kamer. Mag ik hier slapen?, vraagt ze me terwijl ze me onzeker aankijkt. Ja Jannie dit bed is speciaal voor jou. Ik nodig haar uit om op het bed te komen zitten. 

Ik vertel haar dat haar pyjama niet helemaal goed zit en vraag of ik haar daarmee mag helpen. Dat kan jij goed he mama?, merkt ze op. Ik ben geroerd door haar opmerking. Ze zocht mama en ineens doordat ik haar help haar pyjama goed aan te trekken, ziet ze haar moeder in mij. Ik pak haar handen terwijl ik op mijn hurken voor haar zit. Ja ik zorg goed voor je lieverd en nu is het tijd om te gaan slapen. Ik help haar in bed en dek haar toe. Haar handen ineens op mijn wangen en ik krijg spontaan een kus. 

Ga maar lekker slapen zeg ik. Ik ga koffie drinken en dan kom ik straks nog even kijken of je slaapt. Koffie?, vraagt ze enigszins bezorgd. Zo laat nog koffie drinken is niet goed dan slaap je niet hoor. Dat is waar zeg ik dan maak ik wel warme melk. Dat is verstandig kind welterusten, hoor ik vanuit het bed. 

Slaap lekker Jannie. 

#dementie 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s