Kerst

Ieder jaar als ik de kerstboom optuig komt een kerstengeltje van kraaltjes uit de doos. Mooi vind ik hem niet maar het verhaal erachter ontroert me nog steeds. Het neemt me mee naar zo’n 20 jaar geleden toen ik op afdeling neurologie van een algemeen ziekenhuis werkte. 

Werken met kerst vond en vind ik heel bijzonder. Het zijn dagen die je graag met je naasten doorbrengt maar als je bent opgenomen in een ziekenhuis dan zijn de kerstdagen heel anders. Gelukkig wordt er dan veel gedaan op de afdeling. Er staan kerstbomen, het eten is wat uitgebreider en toch nog feestelijk en vaak komt er een koor kerstliederen zingen. 

Zo ook die bewuste dag. 

Op de afdeling is mevrouw S. met Parkinson opgenomen. Ze is in vergevorderd stadium van deze ziekte en kan niet veel meer. Ook haar geheugen laat haar, tot groot verdriet, vaak in de steek. Maar ondanks alles blijft mevrouw positief. 

Het is kerstavond en we brengen de patiënten naar de hal. Sommige in rolstoelen en anderen met bed en al. Het koor staat al klaar en de muziek klinkt al op de achtergrond. Ik sta naast mevrouw P en zing mee met de kerstliederen. Mevrouw probeert mee te zingen. Ik ga op mijn hurken naast haar zitten en pak haar hand. Samen zingen we mee. Mevrouw geniet met tranen in haar ogen. 

Als het koor klaar is breng ik mevrouw terug naar haar kamer. Ze doet haar laatje open en haalt er een kerstengeltje uit. Deze is voor jou, zegt ze. Je hebt nog een heel leven voor je waarin er van alles zal gebeuren. Maar geniet ervan want het is zo kort. Het engeltje zal je beschermen. Ik beloof haar te genieten dit engeltje goed te bewaren. 

En nu 20 jaar later kijk ik naar het engeltje in de boom. Ik denk aan mijn vader die deze kerst geheel onverwacht in het ziekenhuis door moet brengen. Ik heb een kerstboompje naast zijn bed gezet. Zodat het voor hem toch nog een beetje kerst is. 

Het engeltje hang ik in gedachten in dat boompje. En hoop dat het ook mijn vader bescherming biedt deze dagen. En mevrouw S. had uiteraard gelijk toen ze zei dat er vanalles in je leven zou gebeuren. En ik geniet ondanks alle gebeurtenissen volop van dit leven zoals beloofd. 

  

One thought on “Kerst

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s