Hoe kwetsbaar ben je in de nachtdienst? 

Het is 2.00 uur als ik bij een cliënt de deur weer afsluit. Als ik naar mijn auto loop zie ik in de straat een busje staan. Er zit een man achter het stuur. In de wijk waar ik ben zie je altijd mensen ‘s nachts dus raar vind ik het niet. Ik rijd verder naar de volgende cliënt  een paar kilometer verderop. 

Ook bij die cliënt gaat alles goed en ik vervolg mijn weg nu richting benzinestation. Langs de kant van de weg zie ik een busje staan met de lampen aan. Is dat nou dat busje van daarnet? Of vergis ik me nu? Nee dat zal wel niet, denk ik nog. 

Even later rijdt het busje achter me. Volgt hij me nu? Of zie ik de spreekwoordelijke beren op de weg? Ik rijd naar het benzinestation om even koffie te halen. Echt lekkere koffie hebben ze daar dus als ik in de buurt ben is dat de plek voor een korte tussenstop. 

Het busje volgt maar keert bij het benzinestation en rijdt terug de weg weer op. Hm toch raar, vind ik. Maar niets in mij denkt er aan zich zorgen te maken. Ik krijg telefoon. De volgende cliënt heeft zorg nodig dus ik ga daarheen. Is in een plaats 20 km verderop dus tijdens het rijden tijd voor de koffie. 

Om 3.30 ben ik weer, in de plaats waar ik eerder deze nacht was, onderweg naar cliënt die medicijnen moet hebben. De alarmeringstelefoon gaat, er is een mevrouw gevallen. Ik zet de auto even stil bij een bushalte om de gegevens te noteren. En daar reed ineens dat busje weer voorbij. 

Ik heb niet veel tijd om er over na te denken want ik moet op weg naar de dame die gevallen is. Bij dat adres aangekomen is het onduidelijk hoe ik bij mevrouw binnen kan komen. Dus ik sta op de stoep en kijk om me heen. En daar is ineens weer het busje. 

Zijn raampje is open. Hij roept naar me en vraagt waar de dorpstraat is. Ik heb geen idee. Wat zeg je? Kom eens wat dichterbij? Ja daag ik ben niet gek! Ik doe een stap achteruit, pak mijn telefoon en bel de politie omdat ik geen idee heb hoe ik bij mevrouw binnen kom. 

Ik meld ook dat ik hoop dat ze snel komen omdat een man me lijkt te volgen en ik me daar niet prettig bij voel. Daar is de man weer. “Kan ik je helpen?”, vraagt hij. En nu wegwezen, zeg ik. Ik heb de politie gebeld en die komen me helpen. De man rijdt door. 

Na een paar minuten is daar de politie. En verbijsterd kijk ik achter de wagen van hen. Daar staat het busje, achter de politie aangereden het straatje in. Aan de agent die uitstapt leg ik kort de situatie uit. Haar collega parkeert de auto. Ze loopt op het busje af en vraagt de man wat hij daar doet. Zijn antwoord was dat hij mij hulp aan kwam bieden. 

Doe even normaal. Ik had hem nog nooit eerder gezien dan in de uren hiervoor. Met de agenten loop ik naar de achtertuin waar zij me helpen de woning in te komen en hulp te verlenen aan mevrouw, die enorm blij was met onze komst. 

Terwijl ik zorg verleen loopt een van de agenten naar de voorkant. En ziet daar de man met bus naast mijn auto staan. Toen me dat werd verteld leek het alsof mijn adem werd afgesneden. Wat moet die man van me? De alertheid die ik de hele tijd voelde sloeg ineens om in angst. 

De agenten zeiden bij me te blijven tot ik in de auto zat en veilig weer op pad was. Mijn angst konden ze niet wegnemen. Ook zij vonden de situatie raar. 

Eenmaal weer in de auto onderweg naar de volgende cliënt kwam ineens het besef hoe kwetsbaar we zijn in onze functie. ‘S nachts alleen over straat, ik vind het leuk, spannend, uitdagend en nu ineens ook heel erg eng. Dat komt hard aan en moet even een plekje krijgen maar daarna zal het plezier weer de overhand krijgen. Daar ben ik van overtuigd. 

One thought on “Hoe kwetsbaar ben je in de nachtdienst? 

 1. 1e Angst is een slechte raadgever
  2e De politie is je beste vriend
  3e Zelfs ik, een Hulk, kreeg de zenuwen bij het lezen van je verhaal
  4e Blij dat het goed is afgelopen
  5e Ik vind dat je heel goed hebt gehandeld

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s