Achter de voordeur

Vorig jaar liep ik wekelijks de krantenwijk van mijn dochter. De voordeuren leken me verhalen te vertellen. Sommige deuren glommen je tegemoet, andere leken echt nooit van het slot te gaan. Ik vroeg me met regelmaat af wat er zich achter zo’n deur afspeelde.

Iemand vertelde me eens dat het de reden was waarom zij in de thuiszorg was gaan werken. Het leven achter de deur werd zichtbaar, verhalen die schrijnend kunnen zijn maar vaak ook ongelooflijk mooi. Ik dacht daar vaak aan tijdens het bezorgen van de kranten. 

Nu heb ik sinds kort een functie waarin ik zowel in verpleeg/verzorgingshuizen werk als in de thuiszorg. Dus ook voor mij wordt nu het leven achter sommige voordeuren zichtbaar. En ervaar nu hoe bijzonder het is om iemands huis in te stappen. De voordeuren krijgen een verhaal. 

In mijn eerste dienst kwam er om 2 uur ‘s nachts een melding binnen. Met adres en sleutel ging ik op pad. Redelijk snel had ik het huis gevonden. Ik loop de tuin in en steek de sleutel in het slot. En dan vanuit de donkere gang hoor ik gegrom en zie de contouren van een grote hond. 

Oh ja dat is waar ook, ik ben een beetje bang van honden. Een detail die ik even was vergeten toen ik laaiend enthousiast aan mijn functie begon. Met knikkende knieën hoorde ik mezelf heel stoer zeggen: “Hallo hond waar is je baasje?” En tot mijn stomme verbazing liep hij voor me uit naar de slaapkamer. 

Wat heb ik achteraf om mezelf gelachen. Inmiddels ben ik vaker bij dit huis geweest en kent de hond mij nu. Soms komt hij kwispelend naar me toe maar meestal tilt hij alleen lui zijn kop op als ik weer eens op een nachtelijk tijdstip de gang in stap. 

En zijn baasje? Die kent mijn naam inmiddels en ik al een klein stukje van zijn verhaal. Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s